Badminton šampioni

SOFA Open 2018 BADMINTON

Draga omladino, veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo da i ove godine učestvujete na SOFA OPEN turniru u Beogradu. Četvrtu godinu za redom okupićemo preko 500 učesnika iz pet gradova Srbije. Takmičari će imati priliku da pokažu spretnost, timski duh i umeće u svojim omiljenim sportovim, ali i da se druže, zabave i odlično provedu.

LOKACIJA:

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Kneza Višeslava 72, Beograd.

OPŠTE INFORMACIJE:

Takmičenje će se održati u muškoj i ženskoj konkurencucji.Broj takmičara biće 32 muškaraca i 16 žena.

Satnicu utakmica dobijate na samom turniru prilikom registracije.

PRAVILA:

Osnovni cilj igre je osvajanje poena. Poen se može osvojiti na više načina – kada pošaljete lopticu preko mreže i ona padne u polje protivnika unutar granica određenih za igru, ili ako protivnik pošalje lopticu u mrežu ili van obeleženog polja terena.

BODOVANJE:

Mečevi se igraju na dva osvojena seta, dakle u jednom meču maksimalno tri. Set osvaja igrač koji prvi osvoji 15 poena međutim, ukoliko je rezultat 15:15 meč se nastavlja sve dok jedna strana ne dodje do 2 poena razlike,. Igrači menjaju strane po završetku svakog seta kao i u trećem setu kada jedna od strana prva dodje do 11 poena.

SISTEM TAKMIČENJA:
ŽREB:

Odabir između početnog udarca (servisa) ili strane na kojoj će igrač započeti igru određuje se bacanjem novčića. Igrač koji pobedi u bacanju novčića bira između početnog servisa, primanja servisa i strane terena. Gubitnik na žrebanju bira između preostalih mogućnosti.

SERVIS:

Servis se izvodi tako što glava reketa u trenutku kontakta sa lopticom mora biti ispod visine struka, a loptica se šalje iz sopstvenog u protivničko dijagonalno polje. Servisna polja se razlikuju u singl igri i igri parova (vidi sliku). Server i primač servisa stoje u dijagonalno suprotnim poljima (uvek u desnom polju na početku igre), ali se posle izvedenog servisa mogu kretati po celom terenu sa svoje strane mreže. Ako igrač koji servira ima paran broj poena, servis izvodi iz svog desnog polja, dok na svoj neparan broj poena servis izvodi iz svog levog servisnog polja.

Ostali sportovi