SOFA Open 2021 FUTSAL

Draga omladino, veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo da i ove godine učestvujete na SOFA OPEN turniru u Beogradu. Peta godinu za redom okupićemo veliki broj učesnika iz šest gradova Srbije. Takmičari će imati priliku da pokažu spretnost, timski duh i umeće u svojim omiljenim sportovim, ali i da se druže, zabave i odlično provedu.

LOKACIJA:

Sklop centralnih terena na Adi Ciganliji, Beograd.

OPŠTE INFORMACIJE:

Turnir u futsalu organizuje se u muškoj i ženskoj kategoriji od 16 muških i 6 ženskih ekipa. Turnir se sastoji od dve faze, grupne i nokaut faze. U grupnoj fazi, 16 muških ekipa smešteno je u 4 grupe po 4 tima i igra se 3 kola. U narednu, nokaut fazu, prolaze 2 najbolje ekipe iz svake grupe. Nakon grupne faze sledi nokaut faza koja se sastoji od četvrtfinala, polufinala, utakmice za 3. mesto i finala.
Ukoliko se učesnici osećaju malaksalo, imaju pivisenu temperaturu, kijavicu, kasalj ili neki drugi simptom koji ukazuje na COVID-19 da se radi svog zdravlja i zdravlja drugih ne pojavljuju na turniru. Kao i da poštuju mere fizičke distance.
*Moguće su izmene pravila zbog broja prijavljenih ekipa.
Strogo je zabranjena zamena igrača sa spiska prijavljenih bez znanja koordinatora sporta.

PRAVILA:

Svaka ekipa broji 6 igrača (golman + 4 igrača u polju i 1 igrač na klupi). Turnir se igra prema pravilima futsala koje je usvojena od strane FIFA sa par izmena.

Postoje male ali bitne promene radi organizovanosti turniira. Jedna od promena se tiče pre svega u trajanju meča (poluvreme traje 10 minuta), u slučaju da se igra prekine (aut, faul, penal ili slično što utiče na privremeno zaustavljanje igre), vreme ne staje već i dalje teče. Broj akomuliranih prekršaja iznosi 3 faula, svaki naredni faul se kažnjava direktnim slobodnim udarcem bez živog zida sa 10 metara. Broj faulova se briše od narednog poluvremena.

Sudija ima pravo da u slučaju velikog broja prekida (slobodan udarac, veliki penal, mali penal, u slučaju da ekipa ima priliku da postigne gol…), produži poluvreme i utakmicu maksimalno na minut po poluvremenu. Svaka ekipa po poluvremenu ima po 1 tajm-aut koji traje 1 minut. Potencijalno, utakmica ukupno može da traje 28 minuta (10 + 10 za prvo i drugo poluvreme, 1 + 1 za tajm-aut za jedno poluvreme i 1+1 za tajm-aut za drugo poluvreme i 1+1 za zaustavno vreme za prvo i drugo poluvreme i 2 minuta kao pauza između dva poluvremena).

Pobeda vredi (3) boda, nerešeno (1) bod, poraz - nula (0) bodova. Ukoliko se ekipa ne pojavi na vreme pred utakmicu, utakmica se registruje rezultatom 3:0 za protivničku ekipu. ukoliko se nijedna ekipa ne pojavi na vreme, utakmica će se registrovati kao odigrana i nijedna ekipa neće osvojiti bod.

Međusobni duel

Gol razlika u svim utakmicama u grupi (bolje rangirane ekipa je ona sa što pozitivnojom gol razlikom).

Najviše postignutih golova u svim utakmicama u grupi (bolje rangirana ekipa je ona koja je postigla više golova). U slučaju da dve ili više ekipa imaju jednake kriuterujume koje su gore navedene, rang odnosno pozicija svakog tima ćr se odrediti na sledeći način:

Gleda se fer plej. Kartoni su izraženi kroz bodove (žuti karton vredi 1 bod, crveni karton kao posledica drugog žutog vredi 2 boda, direktan crveni , 3 boda). Bolje rangirane ekipe su one sa manje bodova.

U slučaju da nijedan od navedenih faktora ne pomaže, komitet organizuje žreb gde moraju biti prisutni kapiteni timova koji su kandidati za prolaz dalje odnosno za utvrđivanje pozicija u grupi i koordinator aktivnosti ili bilo ko iz organizacionog odbora.

U slučaju da nijedan od navedenih faktora ne pomaže, komitet organizuje žreb gde moraju biti prisutni kapiteni timova koji su kandidati za prolaz dalje odnosno za utvrđivanje pozicija u grupi i koordinator aktivnosti ili bilo ko iz organizacionog odbora.

* NAPOMENA:

Svaka ekipa je dužna da se pojavi najkasnije 20 minuta pred njihovu utakmicu (zbog pregleda dokumenata - lične karte i indeks, dovoljno vremena za presvlačenje i zagrecanje zbog zgusnutog rasporeda).

SISTEM TAKMIČENJA:
NOKAUT FAZA:

U slučaju nerešenog rezultata u nokaut fazi, odmah se pristupa izvođenju penala u trajanju od 3 serije. Ukoliko ni nakon 3 serije penala nemamo pobednika, serija penala se nastavlja sve dok ekipa ne postigne više golova u seriji. Ako je rezultat nerešen i nakon izvođenja svih igrača uključujući i golmana, igrači koji su već izvodili penale, ponovo izvode po jedan bez obzira na redosled izvođenja sve dok se ne reši pitanje pobednika.

DISCIPLINSKE MERE:

Obzirom da postoji 5 igrača u polju (golman + četiri igrača) i jedan na klupi, discipinske mere se regulišu na sledeći način: Žutim kartonom, dva žuta što znači automatski crveni karton i direktan crveni karton.

ŽUTI KARTON:

Ukoliko je došlo do povrede parvila futsala i ukoliko sudija smatra da to treba sankcionisati igrač se kažnjava žutim kartonom.

Ukoliko igrač sa žutim kartonom dobije još jedan žuti karton tokom meča, automatski dobija crveni karton. Kao posledica toga jeste da je taj igrač isključen iz igre do kraja utakmice i ekipa narednih 2 minuta ostaje bez igrača manje (meri se posebnom štopericom ili štopericama u slučaju da je više igrača isključeno ). Vreme od 2 minuta se meri konstantno. Vreme od 2 minuta ne staje kada je lopta van igrališta zbog prekida (aut, faul, sudijski prekid, korner, gol aut…). Ukoliko ekipa sa više igrača postigne gol (u datom trenutku 5 na 4), ekipa sa igračem manje može da nakon primljenog gola ubaci novog igrača u polje. Ukoliko i jedna i druga ekipa imaju igrača manje zbog crvenog ili crvenih kartona (3 na 3 ili 4 na 4), u slučaju postignutog gola, broj igrača u polju ostaje isti dok ne istakne predviđenih 2 minuta. Ako je 5 na 3 ili 5 na 4 u polju , u slučaju da ekipa sa više igrača postigne gol, suspenzija od 2 minuta se ukida i ekipa sa manjim brojem igrača može da ubaci jednog igrača u polje. Ukoliko je ekipa sa manjim brojem igrača postigne gol, ekipa nastavlja da igra u trenutnom broju dok ne istakne predviđenih 2 minuta kazne ili dok ne prime gol.

Ukoliko igrač direktno dobije crveni karton ekipa ostaje bez igrača manje do kraja poluvremena.

Ukoliko ekipa bude imala manje od 3 igrača u polju zbog isključenja, utakmica se prekida i registrovaće se rezultatom 3:0 u korist druge ekipe.

Suspenzija za naredne utakmice ne postoji zbog malog broja igrača u ekipama (6 igrača).

Ostali sportovi