SOFA Open 2021 TENIS

Draga omladino, veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo da i ove godine učestvujete na SOFA OPEN turniru u Beogradu. Peta godinu za redom okupićemo preko 500 učesnika iz šest gradova Srbije. Takmičari će imati priliku da pokažu spretnost, timski duh i umeće u svojim omiljenim sportovim, ali i da se druže, zabave i odlično provedu.

LOKACIJA:

Sklop centralnih terena na Adi Ciganliji, Beograd.

OPŠTE INFORMACIJE:

Takmičenje se organizuje na dva terena za dubl i singl mečeve. Dubl parovi mogu biti muški ili mešoviti. U singl kategoriji mogu učestvovati muškarci i žene (jedan žreb za sve). Svaki takmičar dužan je da ponese svoj reket i loptice.
Ukoliko se učesnici osećaju malaksalo, imaju pivisenu temperaturu, kijavicu, kasalj ili neki drugi simptom koji ukazuje na COVID-19 da se radi svog zdravlja i zdravlja drugih ne pojavljuju na turniru. Kao i da poštuju mere fizičke distance.
*Moguće su izmene zbog broja prijavljenih takmičara.

PRAVILA:

Igrači započinju meč sa suprotnih strana mreže. Jedan igrač servira lopticu, dok drugi lopticu vraća u protivničku polovinu terena. Pri serviranju, igrač mora servirati lopticu preko mreže, u polje koje je ograničeno bočnom i servisnom linijom (T-linija). Servis se izvodi s osnovne linije, i ukoliko igrač namerno ili nenamerno nagazi osnovnu liniju, servis se ponavlja. Servis se ponavlja i ukoliko pri prvom servisu loptica udari u mrežu, a dodatno se ponavlja i ukoliko loptica dodirne vrh mreže. Maksimalno se servis može ponoviti jednom. Ako ni nakon ponavljanja loptica ne udari u polje, igrač pravi dvostruku servis grešku, te bodove dobija njegov protivnik. Nakon ispravnog servisa, loptica se kreće preko mreže i sme samo jedanput da odskoči, pre nego je protivnički igrač vrati u teren (return). Ukoliko igrač sa suprotne strane mreže ne stigne ili nije u mogućnosti da uzvrati udarac, bodove dobija onaj igrač, koji je poslao zadnju ispravnu lopticu. Ako igrač uspe da vrati lopticu, ali loptica izađe van terena, on gubi bodove.

SISTEM TAKMIČENJA:
Kalkulacije:

U slučaju da dva igrača ima isti skor tj. odnos pobeda/poraz (broj bodova), odlučuje međusobni skor.

U slučaju da više igrača ima isti skor tj. odnos pobeda/poraz (broj bodova), kalkulacija je sledeća:

Gleda se razlika osvojenih i izgubljenih setova tj. količnik (onaj ko ima pozitivan količnik prolazi dalje. U slučaju da od trojice kandidata, dvojica imaju jednak pozitivan količnik , gleda se skor u duelu između dva kandidata)

U slučaju da je količnik isti, gleda se ukupan broj poena u svim dotadašnjim mečevima (onaj ko je osvojio najviše broj poena u zbiru dotadašnjih utakmica prolazi dalje. U slučaju da od trojice kandidata, dvojica imaju jednak zbir poena, gleda se skor u duelu između dva kandidata)

U slučaju da nijedan od navedenih mogućnosti nije moguće sprovesti, pristupa se žrebu gde moraju biti prisutni kandidati i koordnitor aktivnosti.

Ostali sportovi